Starogradnja ili Novogradnja – Prednosti i Mane

Starogradnja ili Novogradnja – Prednosti i Mane

U potrazi ste za pravom kućom ili stanom u kom nameravate da stvorite svoj topli dom i nižete uspomene? Potpuno je normalno da su se u Vašoj glavi nakupila silna pitanja vezana za ovako krupan korak u Vašem životu. Zapravo, pored nedoumica budućih vlasnika koje se tiču kvadrature, budžeta koji će koristiti ili lokacije koja im je interesantna, često se kao važno pitanje izdvaja i izbor starogradnja ili novogradnja.

Kakav god izbor bio, kod obe opcije neizbežno postoji niz prednosti i nedostataka.

Prednosti starogradnje 

 • Stari stanovi su često jeftiniji od novogradnje i takvo ulaganje nam se čini isplativije u odnosu na broj kvadrata.
 • Starogradnja je uglavnom u centru grada ili na nekoj atraktivnijoj lokaciji i zbog toga imamo utisak da smo bliži svim važnim dešavanjima u gradu.
 • Ono što svakako nije zanemarljivo je činjenica da fasade starih zgrada imaju neki svoj šarm i pričaju neku svoju priču koja nas pleni.
 • Prostorije su često veće i plafoni viši. Samim tim imamo osećaj veće komocije u stanu.
 • Prednost je i što mere obnove mogu da se izvode korak po korak.
 • Pored toga, stare zgrade često imaju svoje zeleno dvorište, sa rastinjem i drvećem koje je tu raslo decenijama.

Nedostaci starogradnje

 • Mnogi podležu šarmu starih kuća. Ali u staroj zgradi “nije zlato sve što sija”. Zub vremena ostavlja svoj trag i predstojeća obnova obično proždire ogromne sume novca. Neretko se dešava da cena kvadrata ovakvog stana po završetku renoviranja bude veća nego cena kvadrata u novogradnji. A staro, u krajnjoj liniji, uvek ostaje staro i mnogo je podložnije stalnim novim “kvarovima” i ulaganjima.
 • Značajna mana starih stanova je duga istorija vlasništva. Ovde se primenjuje obavezno pravilo: ako je u jednoj fazi transakcija prepoznata kao nelegitimna, svi sledeći prenosi sa vlasnika na vlasnika takođe su nevažeći.
 • Kao rezultat, poslednji vlasnik uvek ispašta.

 

 

 • Materijali kojima je zidana stara zgrada mogu da dovode u pitanje energetsku efikasnost stana. Takođe, infrastruktura cele zgrade je stara. Da li je dovoljno da Vi promenite svoje električne instalacije, vodovodne i kanalizacione cevi, ako su one dotrajale na nivou cele zgrade pa su kvarovi svakako neminovni? Pri renoviranju, celu zgradu bi trebalo da provere stručnjaci.
 • Zbog postojeće statike stare zgrade, kupac je ponekad vrlo ograničen. Prostorije se mogu uvećati samo u retkim slučajevima, a dogradnje zgrada često uopšte nisu moguće. Štaviše, stara zgrada često mora biti cela potpuno izolovana, većina prozora zamenjena i zamenjen celokupan sistem grejanja. 
 • Stari stanovi su podložniji plesni i vlazi.

Prednosti novogradnje

 

radnicka1

 

 

 • Novo je uvek bolje, lepše i udobnije od starog.
 • Sa novom zgradom, kupac uživa prednost dizajna slobodnog prostora.

U saradnji sa arhitektama i po dogovoru sa njima, odmah na početku možete znatno uticati na raspored prostorija u svom budućem stanu, praviti izbore oko vrsta i boje pločica, drvenarije, podnih obloga i sl. Oni će nastojati da Vam izađu u susret i da uzmu u obzir Vaše dizajnerske ideje. Ta činjenica je, priznaćete, korak bliže ka ostvarenju Vašeg sna o idealnom domu, zar ne?

 • S obzirom na to da se tehnologija svakim danom usavršava na svim poljima, jasno je da je tako i u građevinarstvu. Novi materijali za izgradnju i izolaciju garantuju veliku energetsku efikasnost.
 • Nova zgrada ispunjava sve primenjive standarde u pogledu energetske efikasnosti, instalacija, cevi, građevinskih usluga i sistema grejanja.
 • Moderan arhitektonski stil često bolje isplanira i iskoristi stambeni prostor, a raspored prostorija je funkcionalniji.
 • U slučaju podizanja kredita za kupovinu stana u novogradnji, prikupljanje i pregled dokumenata biće lakši: od kupca će se tražiti samo da dostavi ugovor sa preduzećem za izgradnju tog stambenog objekta. Sam postupak odobrenja kredita biće kraći – uostalom, u banci će biti mnogo takvih transakcija sa akreditovanim preduzećem za izgradnju. Sa velikim brojem ponuda, prodavac neće izabrati drugog kupca, već će strpljivo čekati sva odobrenja.
 • Stanovi u novogradnji obezbeđuju Vam parking mesto i dobru povezanost sa drugim delovima grada.

Nedostaci novogradnje

 • Na prvom mestu, to je cena stana, koja je po kvadratnom metru uvek veća nego kod starogradnje.
 • Kroz prozor ćete još neko vreme gledati gradilište, a ne dvorište, pogotovo ako se gradi čitav novi kompleks zgrada oko Vaše.
 • Neretko kupac bude u situaciji da čeka na izgradnju stana više nego što se očekivalo. Nemoguće je dobiti garanciju da će gradnja ići po rasporedu, a da ne dođe do nekih nepredviđenih problema u jednoj od faza izgradnje. Možete se osloniti samo na svoju intuiciju i na pozitivnu preporuku preduzeća koje vrši izgradnju.

 

Zapravo, ne postoji pravi, univerzalni odgovor na to šta je bolje, starogradnja ili novogradnja. Uvek je dobro sakupiti sve informacije i racionalno razmisliti o svemu, ali kao i kod ostalih velikih životnih odluka, na kraju se ipak sve svodi na Vaše lično mišljene i želje. Ali svakako se nadamo da smo Vam ovom listom prednosti i mana odgovorili na barem neke od nedoumica koje ste imali i utoliko Vam olakšali odluku.

 

Ako ste se odlučili za novogradnju, u našoj ponudi stanova sigurno ćete pronaći stan po Vašoj meri.

Nekretnine

Šta Sve Treba da Znate pri Kupovina Stana?

kupovina stana kljuc

Šta Sve Treba da Znate pri Kupovina Stana?

Kupovina stana ili kuće je jedan od najvećih snova u maštarijama svake osobe. To je nesumnjivo i jedna od najvažnijih odluka koju donosimo u životu. Svaka strepnja i zabrinutost vezani za takvu kupovinu su normalni i prirodni. Koji su rizici povezani sa kupovinom? Koje preliminarne provere treba izvršiti? Pogledajmo zajedno proces koji treba preduzeti kako biste kroz kupovinu svog stana prošli što više pripremljeni i sa što manje stresa.

Kako utvrditi budžet?

Pre svega ostalog potrebno je da odredite budžet kojim raspolažete. Pri tome bi trebalo da vodite računa o tome da kod kupovine nekretnine, osim osnovne cene koju plaćate, postoji i niz propratnih troškova, kao što su porez na kupovinu imovine, takse, naknada javnom beležniku za overu ugovora i slično, tako da je i te troškove potrebno ukalkulisati u ukupnu raspoloživu svotu. 

Ukoliko planirate dizanje kredita u banci, razmislite o visini mesečne rate i njenom uticaju na Vaš svakodnevni život. Isto tako, izborom žiranata, razmislite o tome da, u slučaju da se situacija zakomplikuje, uvlačite i druge ljude u svoje probleme sa finansijama. 

U svakom slučaju, da biste dobili stambeni kredit, morate da budete stalno zaposleni i da imate dovoljno velika i redovna mesečna primanja. Morate da budete zaposleni na neodređeno vreme, da budete u trenutnoj firmi minimalno 6 meseci i da imate minimum godinu dana radnog uopšte. Stan kao predmet kupovine, mora da bude uknjižen u katastru, sa upisanom kvadraturom i za njega mora da postoji prateća dokumentacija.

Ukoliko ste kupac za keš, Vaša kupovina će proteći znatno brže. Ukoliko podižete kredit, računajte da je potrebno da prođe nekoliko nedelja za njegovo odobravanje.

Koji su Vaši zahtevi koje imovina mora ispuniti?

Veoma je važno definisati koji su to sve zahtevi koje Vaša imovina mora ispuniti: kvadratura, sobnost, izbor odgovarajućeg dela grada (lokacija), spratnost, vrsta grejanja, prisustvo lifta,  mogućnost korišćenja parking mesta, blizina vrtića/škole i slično.

Sledeće što treba je napraviti uži izbor za eventualnu kupovinu, pa pogledati nekretnine. Nastojte da izbegnete obilazak ogromnog broja nekretnina – to će Vam uštedeti i vreme i energiju. O puno nekretnina sliku možete steći i samo virtuelnim obilaskom preko interneta. Kada se odlučite za svog favorita onda se treba posvetiti detaljnijim istraživanjima.

Šta sve od dokumentacije o stanu treba proveriti prilikom kupovine?

Nakon što identifikujete imovinu za kupovinu, potrebno je proveriti pouzdanost prodavca. Ukoliko je to fizičko lice – utvrditi da li je on stvarni i jedini vlasnik stana. Ukoliko je vlasnik preduzeće – proveriti da nije u stečaju. Proveriti da li je stan možda predmet sudskog spora ili je pod hipotekom. Uvek je bolje da imate sve informacije kako biste izbegli prevare.

Moraju se proveriti svi imovinski papiri i upotrebne dozvole. Prilikom kupovine stana proverite i da li je prethodni vlasnik platio sve tekuće troškove (režije) za stan.

Ne treba zanemariti ni to da izbor imovine diktiraju i emocionalni aspekti ili drugi faktori koji mogu uticati na Vaš izbor. Najbolje je da slušate svoja osećanja i intuiciju, ali i da delujete pri punoj svesti o tome šta radite. Pre davanja kapare i pre potpisivanja takozvanog  „preliminarnog ugovora“ koji obavezuje i kupca i prodavca, veoma je važno razumeti šta treba proveriti kako biste bili sigurni da je stan/kuća u redu i da nema nepredviđenih troškova ni neprijatnosti.

Kupovina stana – Kome se obratiti za pomoć u pogledu stručnih saveta i konsultacija? 

Agencije za promet nekretninama imaju svoje agente, čiji je posao da uštede Vaše vreme i energiju i skrate Vam put do kupovine željene nekretnine. One imaju i svoje pravne službe koje su tu za Vas, da vas zaštite i da Vam pomognu da razumete pravno-administrativnu stranu kupovine stana

Ukoliko ipak hoćete da proveravate sami da li je sve u redu, a da biste se ipak oslobodili svih sumnji koje Vas muče, naš savet je da se oslonite na profesionalce:

 • Arhitekta ili inženjer – s obzirom na urbanističko planiranje i katastarsku regularnost,
 • Računovođa – koji može unapred utvrditi iznos poreza i poreskih olakšica,
 • Advokat – u vezi sa hipotekama ili sudskim sporovima na imovini,
 • Banka – za uslove kreditiranja vezanih za kupovinu nepokretnosti, ako se odlučujete za takvu opciju kupovine.

Da bi zaštitila građanina, država zahteva da ugovor o kupovini zaključi javni beležnik, nepristrasni javni službenik, koji garantuje poštovanje svih zakonskih odredbi.  

U našoj ponudi stanova sigurno ćete pronaći stan po Vašoj meri.

Nekretnine

Prednosti Garsonjere

garsonjera

Prednosti garsonjere

 

Garsonjera je stančić bez unutrašnjih pregrada i zidova koji bi ograničili prostor. Zapravo, to je životni prostor koji u jednoj prostoriji istovremeno podrazumeva spavaću sobu, dnevnu sobu i kuhinju. Jedini odvojeni zatvoreni prostor garsonjere je kupatilo. Prednosti garsonjere se ogledaju bas u njenoj veličini.

Garsonjere su se pojavile u Japanu, gde postoji veliki problem nedostatka prostora u gradskim oblastima. Ljudi koji rade u velikim gradovima i istovremeno imaju svoje domove koji su udaljeni od njihovog posla, imaju male stanove opremljene samo najneophodnijim stvarima. Imaju  gde da žive tokom radne nedelje i sebi tako štede vreme i novac za svakodnevno putovanje kući.

Moda izgradnje garsonjera je zavladala i Sjedinjenim Američkim Državama. Prvenstveno je takav prostor bio namenjen mladim ljudima koji nisu sebi mogli priuštiti više od toga ili umetnicima kojima je trebala kreativna izolacija. Posle toga, ovakvu vrstu planiranja stambenog prostora počele su da koriste i arhitekte iz Evrope i Rusije.

Prilikom odluke o kupovini novog doma i njegove veličine, presudnu ulogu u najvećem broju slučajeva čini finansijski momenat. Čak i ako Vas on ograničava do te mere da se Vaša kupovina svodi na kupovinu garsonjere, ne očajavajte! Teško da postoji i jedan idealan stan, bez obzira na njegovu veličinu, koji će zadovoljiti baš sve Vaše zahteve i potrebe. Pogotovo ako živite u zajednici, a ne sami. Život u garsonjeri svakako ima svojih mana, ali i prednosti, a kako bismo Vam olakšali izbor i kako biste lakše doneli odluku o kupovini, mi ćemo Vam ukazati ne samo na prednosti garsonjere nego i na njene mane.

Prednosti garsonjere

 

Niža cena u odnosu na jednosoban stan

Bez obzira na to što su mali stanovi skuplji po svom kvadratu  i za njima je veća potražnja, ipak je za garsonjeru ukupno potrebno izdvojiti manju sumu novca nego za veći stan.

Manji troškovi za režije

Manji stan – manji mesečni troškovi (struja, voda, grejanje…), a manji i godišnji porez na imovinu.

Minimalizam 

S obzirom na ograničeni prostor, garsonjere se uglavnom opremaju oprezno i funkcionalno. Obično je dostupan prostor direktno proporcionalan količini bespotrebnih predmeta i delova nameštaja.

Kreativnost

Garsonjera za kreativne ljude predstavlja vrstu uzbudljivog izazova u iznalaženju rešenja za maksimalno iskorišćavanje prostora.

Čistoća i red 

Manji prostor podrazumeva manje napora i vremena utošenog  za njegovo održavanje.

Osećaj dobrodošlice i zaštite

Život u garsonjeri pruža osećaj intimne atmosfere, dobrodošlice i zaštite, koji čine da se osećate prijatno i opušteno.

Lakša regulacija toplote 

Garsonjera se lako zagreje, lako se rashladi, a po potrebi jako lako i brzo izluftira, što baš i nije slučaj sa velikim stanovima.

Mane  garsonjere

Život u zajednici

Zajednički život sa drugom osobom u garsonjeri je složen. Počevši od činjenice da nam se životni i poslovni ritmovi ne poklapaju baš uvek i da je otežano ili gotovo nemoguće izolovati se i odmoriti. Često se dešava i da treba u istom prostoru da radite dve različite stvari i rizikujete da se međusobno preklapate, ometate i uznemiravate.

Gosti

U premalim prostorijama veoma je otežano organizovanje rođendanskih žurki ili dočekivanje prijatelja na druženje.

Nered

U garsonjeri je nered odmah primetan. I najmanji predmet koji nije na mestu odmah “pada u oči”. 

Nedostatak prostora za stvari

Mali stan Vam ne dozvoljava da budete jako sentimentalni i čuvate sitnice za uspomenu. Morate naučiti da selektujete važne i potrebne stvari od onih nepotrebnih i suvišnih.

Mirisi

Kuvanje u garsonjeri je problem zbog stvaranja mirisa koji u malom prostoru brzo nađu put do Vaše garderobe i posteljine.

Koristan savet

Ukoliko na Vašoj listi za “za i protiv” ipak pretegne “za” i odlučite se na kupovinu garsonjere, ne zaboravite da obratite pažnju na boju zidova i nameštaja. Izbor svetlijih boja je važan detalj koji je presudan za percepciju prostora. Stoga u Vašu garsonjeru unosite više svetla i time ćete stvoriti osećaj da ima više mesta.

 

U našoj ponudi stanova sigurno ćete pronaći garsonjeru po Vašoj meri.

Uncategorized

Veličina Stana u Odnosu na Broj Članova Porodice

Veličina Stana u Odnosu na Broj Članova Porodice

Veoma mali procenat ljudi ispod 30 godina poseduje svoju nekretninu. To i činjenica da su uslovi rada sve nesigurniji i da je podizanje kredita za osnivanje porodičnog gnezda prevelik rizik najčešći su uzroci odlaganja sklapanja brakova među mladima. Uglavnom su roditelji ti koji snose troškove kupovine nekretnine za svoju decu ili odlučuju da svoju nekretninu podele na dve ili više manjih da bi veličina stana bila odgovarajuća.

Na početku je to mala garsonjera, možda u centru. Garsonjera ili jednosoban stančić je obično  „fin za početak“, kažu. Zapravo, tada su ispunjeni svi potrebni uslovi za život i prostor je dovoljan za funkcionisanje mladog para koji je često odsutan zbog posla.

Ali šta ako želite da proširite porodicu? U jednosobnom stanu se i dalje dobro funkcioniše tokom prve godine detetovog života, kada se uz bračni krevet doda krevetac. 

Međutim, u određenom trenutku, pojavljuju se prvi problemi u vezi sa životnim prostorom: mesto za igračke i igru, mesto za odmor nekog od članova porodice i sl. Tada je neophodan sledeći korak. Veći stan ili kuća sa dvorištem, ljuljaškom i toboganom za dete, malom baštom, kućnim ljubimcem…

Neretko se dešava da se stvari menjaju usled pristiglog nasledstva, pa zahvaljujući dedovini mladi ljudi ispune svoje snove.

Kako god svili svoje gnezdo, bilo po izboru ili sudbinom, kuća je jedan od prioriteta za život ljudi. To je mesto gde proživljavamo važne događaje, družimo se sa porodicom i prijateljima i stvaramo dragocene uspomene.

Koliko kvadratnih metara nam je zaista potrebno?

Brojna su pitanja koja se nameću i na koja treba odgovoriti pre nalaženja konkretnog rešenja u vezi sa veličinom potrebnog prostora za život jedne porodice, a najvažnija su svakako:

 • Da li ćete i dalje živeti pod roditeljskim krovom pa treba da podelite prostor?
 • Da li vam treba poseban radni prostor?
 • Da li očekujete ili planirate bebu?
 • Da li planirate više dece?
 • Da li imate kućnog ljubimca?
 • Da li želite luksuzan dom ili nešto skromnije?

30 m² Mala dnevna soba od 20-25 m² sa kaučom na razvlačenje, čajna kuhinja od 3-4 m² i kupatilo od 3-4 m² garantovaće vam životni prostor.

50-60 m² Dvosoban stan sa odvojenom spavaćom sobom od najmanje 12 m². Dnevni boravak od oko 20 m², kuhinja, kupatilo i ostava. 

Dodatan prostor možete da obezbedite postavljanjem ugradnih plakara, koji su vrlo praktični a garantuju puno prostora za odlaganje stvari. Možete eventualno i da zatvorite, tj. zastaklite terasu i da je pretvorite u malu kuhinju.

70-80 m² Trosoban stan može biti idealan za proširenje porodice, ali svakako i praktičan i za one koji imaju drugačije planove. Dodatna soba od 8-10 m² pruža nebrojene mogućnosti: radni prostor, studio, prostorija za čitanje, hobije i sl. 

130-150 m² Porodica raste, a s njom i njene potrebe. Deca tinejdžeri žele svoju privatnost, pa im ovoliki prostor obezbeđuje bar 10 m² po detetu ako ih je dvoje ili troje, a u tom slučaju postoji potreba i za 2 kupatila, dodatnim uslužnim prostorom kao što je vešeraj i sl. 

200 m² Imati kuću ili stan ovog tipa je zaista privilegija. Ovo su neki od predloga kako da iskoristite višak životnog prostora: igraonica za decu, bioskop, prostorija za vežbanje, biblioteka, soba sa bilijarskim stolom, muzička soba sa instrumentima itd.

Da li je veličina stana najvažnija?

Dobro je imati na umu da imati više prostora ne znači nužno i da živite bolje. Važna je pravilna geometrija prostora i dobar raspored prostorija. Za vaše fizičko i mentalno zdravlje jako je važno dobro osvetljenje, kao i dobra toplotna i zvučna izolacija. Ne treba zanemariti ni samo okruženje: koliko je zelene površine oko vašeg doma, kakva je gustina saobraćaja, kolika je buka i dr. 

U našoj ponudi stanova sigurno ćete pronaći veličinu stana po Vašoj meri.

I posle svega navedenog, šta vi mislite? Da li živite u dovoljno kvalitetnog prostora za potrebe Vaše porodice?

Nekretnine