Šta Sve Treba da Znate pri Kupovina Stana?

kupovina stana kljuc

Šta Sve Treba da Znate pri Kupovina Stana?

Kupovina stana ili kuće je jedan od najvećih snova u maštarijama svake osobe. To je nesumnjivo i jedna od najvažnijih odluka koju donosimo u životu. Svaka strepnja i zabrinutost vezani za takvu kupovinu su normalni i prirodni. Koji su rizici povezani sa kupovinom? Koje preliminarne provere treba izvršiti? Pogledajmo zajedno proces koji treba preduzeti kako biste kroz kupovinu svog stana prošli što više pripremljeni i sa što manje stresa.

Kako utvrditi budžet?

Pre svega ostalog potrebno je da odredite budžet kojim raspolažete. Pri tome bi trebalo da vodite računa o tome da kod kupovine nekretnine, osim osnovne cene koju plaćate, postoji i niz propratnih troškova, kao što su porez na kupovinu imovine, takse, naknada javnom beležniku za overu ugovora i slično, tako da je i te troškove potrebno ukalkulisati u ukupnu raspoloživu svotu. 

Ukoliko planirate dizanje kredita u banci, razmislite o visini mesečne rate i njenom uticaju na Vaš svakodnevni život. Isto tako, izborom žiranata, razmislite o tome da, u slučaju da se situacija zakomplikuje, uvlačite i druge ljude u svoje probleme sa finansijama. 

U svakom slučaju, da biste dobili stambeni kredit, morate da budete stalno zaposleni i da imate dovoljno velika i redovna mesečna primanja. Morate da budete zaposleni na neodređeno vreme, da budete u trenutnoj firmi minimalno 6 meseci i da imate minimum godinu dana radnog uopšte. Stan kao predmet kupovine, mora da bude uknjižen u katastru, sa upisanom kvadraturom i za njega mora da postoji prateća dokumentacija.

Ukoliko ste kupac za keš, Vaša kupovina će proteći znatno brže. Ukoliko podižete kredit, računajte da je potrebno da prođe nekoliko nedelja za njegovo odobravanje.

Koji su Vaši zahtevi koje imovina mora ispuniti?

Veoma je važno definisati koji su to sve zahtevi koje Vaša imovina mora ispuniti: kvadratura, sobnost, izbor odgovarajućeg dela grada (lokacija), spratnost, vrsta grejanja, prisustvo lifta,  mogućnost korišćenja parking mesta, blizina vrtića/škole i slično.

Sledeće što treba je napraviti uži izbor za eventualnu kupovinu, pa pogledati nekretnine. Nastojte da izbegnete obilazak ogromnog broja nekretnina – to će Vam uštedeti i vreme i energiju. O puno nekretnina sliku možete steći i samo virtuelnim obilaskom preko interneta. Kada se odlučite za svog favorita onda se treba posvetiti detaljnijim istraživanjima.

Šta sve od dokumentacije o stanu treba proveriti prilikom kupovine?

Nakon što identifikujete imovinu za kupovinu, potrebno je proveriti pouzdanost prodavca. Ukoliko je to fizičko lice – utvrditi da li je on stvarni i jedini vlasnik stana. Ukoliko je vlasnik preduzeće – proveriti da nije u stečaju. Proveriti da li je stan možda predmet sudskog spora ili je pod hipotekom. Uvek je bolje da imate sve informacije kako biste izbegli prevare.

Moraju se proveriti svi imovinski papiri i upotrebne dozvole. Prilikom kupovine stana proverite i da li je prethodni vlasnik platio sve tekuće troškove (režije) za stan.

Ne treba zanemariti ni to da izbor imovine diktiraju i emocionalni aspekti ili drugi faktori koji mogu uticati na Vaš izbor. Najbolje je da slušate svoja osećanja i intuiciju, ali i da delujete pri punoj svesti o tome šta radite. Pre davanja kapare i pre potpisivanja takozvanog  „preliminarnog ugovora“ koji obavezuje i kupca i prodavca, veoma je važno razumeti šta treba proveriti kako biste bili sigurni da je stan/kuća u redu i da nema nepredviđenih troškova ni neprijatnosti.

Kupovina stana – Kome se obratiti za pomoć u pogledu stručnih saveta i konsultacija? 

Agencije za promet nekretninama imaju svoje agente, čiji je posao da uštede Vaše vreme i energiju i skrate Vam put do kupovine željene nekretnine. One imaju i svoje pravne službe koje su tu za Vas, da vas zaštite i da Vam pomognu da razumete pravno-administrativnu stranu kupovine stana

Ukoliko ipak hoćete da proveravate sami da li je sve u redu, a da biste se ipak oslobodili svih sumnji koje Vas muče, naš savet je da se oslonite na profesionalce:

  • Arhitekta ili inženjer – s obzirom na urbanističko planiranje i katastarsku regularnost,
  • Računovođa – koji može unapred utvrditi iznos poreza i poreskih olakšica,
  • Advokat – u vezi sa hipotekama ili sudskim sporovima na imovini,
  • Banka – za uslove kreditiranja vezanih za kupovinu nepokretnosti, ako se odlučujete za takvu opciju kupovine.

Da bi zaštitila građanina, država zahteva da ugovor o kupovini zaključi javni beležnik, nepristrasni javni službenik, koji garantuje poštovanje svih zakonskih odredbi.  

U našoj ponudi stanova sigurno ćete pronaći stan po Vašoj meri.