Prednosti Garsonjere

garsonjera

Prednosti garsonjere

 

Garsonjera je stančić bez unutrašnjih pregrada i zidova koji bi ograničili prostor. Zapravo, to je životni prostor koji u jednoj prostoriji istovremeno podrazumeva spavaću sobu, dnevnu sobu i kuhinju. Jedini odvojeni zatvoreni prostor garsonjere je kupatilo. Prednosti garsonjere se ogledaju bas u njenoj veličini.

Garsonjere su se pojavile u Japanu, gde postoji veliki problem nedostatka prostora u gradskim oblastima. Ljudi koji rade u velikim gradovima i istovremeno imaju svoje domove koji su udaljeni od njihovog posla, imaju male stanove opremljene samo najneophodnijim stvarima. Imaju  gde da žive tokom radne nedelje i sebi tako štede vreme i novac za svakodnevno putovanje kući.

Moda izgradnje garsonjera je zavladala i Sjedinjenim Američkim Državama. Prvenstveno je takav prostor bio namenjen mladim ljudima koji nisu sebi mogli priuštiti više od toga ili umetnicima kojima je trebala kreativna izolacija. Posle toga, ovakvu vrstu planiranja stambenog prostora počele su da koriste i arhitekte iz Evrope i Rusije.

Prilikom odluke o kupovini novog doma i njegove veličine, presudnu ulogu u najvećem broju slučajeva čini finansijski momenat. Čak i ako Vas on ograničava do te mere da se Vaša kupovina svodi na kupovinu garsonjere, ne očajavajte! Teško da postoji i jedan idealan stan, bez obzira na njegovu veličinu, koji će zadovoljiti baš sve Vaše zahteve i potrebe. Pogotovo ako živite u zajednici, a ne sami. Život u garsonjeri svakako ima svojih mana, ali i prednosti, a kako bismo Vam olakšali izbor i kako biste lakše doneli odluku o kupovini, mi ćemo Vam ukazati ne samo na prednosti garsonjere nego i na njene mane.

Prednosti garsonjere

 

Niža cena u odnosu na jednosoban stan

Bez obzira na to što su mali stanovi skuplji po svom kvadratu  i za njima je veća potražnja, ipak je za garsonjeru ukupno potrebno izdvojiti manju sumu novca nego za veći stan.

Manji troškovi za režije

Manji stan – manji mesečni troškovi (struja, voda, grejanje…), a manji i godišnji porez na imovinu.

Minimalizam 

S obzirom na ograničeni prostor, garsonjere se uglavnom opremaju oprezno i funkcionalno. Obično je dostupan prostor direktno proporcionalan količini bespotrebnih predmeta i delova nameštaja.

Kreativnost

Garsonjera za kreativne ljude predstavlja vrstu uzbudljivog izazova u iznalaženju rešenja za maksimalno iskorišćavanje prostora.

Čistoća i red 

Manji prostor podrazumeva manje napora i vremena utošenog  za njegovo održavanje.

Osećaj dobrodošlice i zaštite

Život u garsonjeri pruža osećaj intimne atmosfere, dobrodošlice i zaštite, koji čine da se osećate prijatno i opušteno.

Lakša regulacija toplote 

Garsonjera se lako zagreje, lako se rashladi, a po potrebi jako lako i brzo izluftira, što baš i nije slučaj sa velikim stanovima.

Mane  garsonjere

Život u zajednici

Zajednički život sa drugom osobom u garsonjeri je složen. Počevši od činjenice da nam se životni i poslovni ritmovi ne poklapaju baš uvek i da je otežano ili gotovo nemoguće izolovati se i odmoriti. Često se dešava i da treba u istom prostoru da radite dve različite stvari i rizikujete da se međusobno preklapate, ometate i uznemiravate.

Gosti

U premalim prostorijama veoma je otežano organizovanje rođendanskih žurki ili dočekivanje prijatelja na druženje.

Nered

U garsonjeri je nered odmah primetan. I najmanji predmet koji nije na mestu odmah “pada u oči”. 

Nedostatak prostora za stvari

Mali stan Vam ne dozvoljava da budete jako sentimentalni i čuvate sitnice za uspomenu. Morate naučiti da selektujete važne i potrebne stvari od onih nepotrebnih i suvišnih.

Mirisi

Kuvanje u garsonjeri je problem zbog stvaranja mirisa koji u malom prostoru brzo nađu put do Vaše garderobe i posteljine.

Koristan savet

Ukoliko na Vašoj listi za “za i protiv” ipak pretegne “za” i odlučite se na kupovinu garsonjere, ne zaboravite da obratite pažnju na boju zidova i nameštaja. Izbor svetlijih boja je važan detalj koji je presudan za percepciju prostora. Stoga u Vašu garsonjeru unosite više svetla i time ćete stvoriti osećaj da ima više mesta.

 

U našoj ponudi stanova sigurno ćete pronaći garsonjeru po Vašoj meri.